Jako, że moja uprawa papryczek w tym roku zbliża się ku końcowi, postanowiłem sporządzić małą instrukcję pozyskiwania nasion z własnej uprawy. Na początek jednak uwaga:

Część odmian papryczek, a na pewno większość najostrzejszych z nich, to odmiany hybrydowe. Oznacza to, że nasiona powstały jako skrzyżowanie dwóch stabilnych odmian i w pierwszej generacji powinny mieć cechy swoich rodziców. Niestety co się stanie w drugiej generacji, z nasion pozyskanych z owoców hybrydy, jest niewiadomą. W przeciwieństwie do odmian ustabilizowanych (ang. heirloom), które z pokolenia na pokolenie są chronione przed krzyżowym zapylaniem i nabierają trwałych cech, hybrydy są bardzo niestabilne.

Dlatego, jeśli zamierzasz uprawiać własne papryczki i pozyskiwać z nich nasiona na kolejny sezon, upewnij się, że nasiona pierwszej generacji, pochodzą ze stabilnej odmiany (zwykle opisane jako heirloom). W przeciwnym razie wyrosnąć w drugiej generacji może coś zupełnie innego niż w pierwszej.

papryka-uprawa11
Papryczki na moment przed zbiorem. Od lewej: Jalapeno, Habanero, Bhut jolokia, Trinidad Moruga Scorpion

Ponadto, moje papryczki rosły w tym sezonie obok siebie, co oznacza, ze z dużym prawdopodobieństwem doszło do krzyżowego zapylenia, więc przyszłoroczne owoce najpewniej będą genetycznymi karykaturami. Poświęcę się jednak w imię nauki i zobaczę co z tak pozyskanych nasion można wyhodować :)

Pierwszym krokiem w celu pozyskania nasion jest zerwanie owoców. Należy wybierać tylko dojrzałe owoce. Przez dojrzałość rozumieć należy pełne wybarwienie się owocu. Z tego powodu czekałem aż wszystkie moje Jalapeno nabiorą czerwonego koloru, mimo, że tradycyjnie spożywane są jeszcze zielone.

papryka-uprawa12
Niezbędnik zbieracza nasion – rękawiczki, nożyk, ręcznik papierowy, no i papryka :)

W przypadku odmian bardzo ostrych, silnie zalecam użycie rękawiczek do wyciągania nasion. W przeciwnym razie, niezależnie od tego ile razy dłonie zostały umyte, przez kilka/kilkanaście godzin od zabiegu, potarcie oczu, nosa czy innego wrażliwego miejsca skończy się… nowym doświadczeniem.

papryka-uprawa13
Pierwsze nasiona wyciągnięte ze Scorpiona

Następnym krokiem jest umycie owoców, urwanie ogonków i przekrojenie ich wzdłuż na pół. Po przekrojeniu należy ostrożnie wydłubać nasiona na papierowy ręcznik, starając się nie wyciągnąć zbyt dużo miąższu z nasionami. Na tym etapie warto także wyrzucić wszystkie nasiona z przebarwieniami lub w niewłaściwym kształcie.

Tak przygotowane nasiona powinny schnąć w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego słońca. Co kilka dni warto nieco potrząsnąć papierowym ręcznikiem, aby nasiona miały okazję przeschnąć z obu stron. Nasiona będą gotowe do długoterminowego przechowywania, gdy ich skorupka będzie na tyle twarda, że nie da się zgiąć bez pęknięcia. Zwykle trwa to około tygodnia.

papryka-uprawa14
Nasiona z pierwszego zbioru

Gotowe nasiona można teraz zapakować do oznaczonych woreczków lub innych szczelnych opakowań i trzymać w chłodnym miejscu (lodówka się nada) z dala od wilgoci.

Poniżej moje papryczki na minuty przed zbiorem.

papryka-uprawa-jalapeno4
Jalapeno
papryka-uprawa-habanero4
Habanero
papryka-uprawa-bhut-jolokia4
Bhut jolokia
papryka-uprawa-trinidad-moruga-scorpion4
Trinidad Moruga Scorpion